skip to Main Content

Gedragsverrijking dieren

We zijn als dierverzorgers altijd bezig met het zoeken naar gedragsverrijking voor de dieren. Het is van belang omdat dieren in gevangenschap anders stereotype gedrag kunnen gaan vertonen. We willen de dieren dus meer prikkels en meer mogelijkheid geven tot het vertonen van soorteigen gedrag. Dit kan bijvoorbeeld door de konijnen gelegenheid te geven tot graven, de geiten en de ratjes tot klimmen, de varkens tot wroeten, de cavia’s tot verstoppen enz.

Een vorm van gedragsverrijking is ook het leren van iets nieuws. Zo worden delen van de hersenen aangesproken die anders niet zouden worden gebruikt. Daarbij is de extra aandacht die het dier krijgt goed voor de band tussen verzorger en dier.

Er is een aantal jaar geleden een cursus gevolgd door een van onze medewerkers; Dier & Training. Hierbij zijn veel ideetjes opgedaan om met onze dieren te trainen en vooral hoe pak je dat nou aan? Kennis van het soort is nodig om te weten wat je ze kunt leren en hoe. Voor de verzorgers kan het ook handig zijn als dieren bepaald gedrag leren. Zo eet ons grote varken Rozijn altijd apart van de biggen, maar krijg ze maar eens gescheiden als er eten in het spel is. We hebben ze geleerd dat ze op een vaste plek moeten staan voordat ze eten krijgen. We hebben dan de tijd om het luikje dat het scheid, dicht te doen. Zo krijgen de varkens hun eigen hoeveelheid voer, wat uiteraard voorkomt dat de een te dik wordt en de ander tekort komt.

Denk bijvoorbeeld ook aan het stilstaan van kleine dieren (kip, konijn, cavia, rat) op de weegschaal. Een vrijwilliger helpt ons hiermee op projectbasis. Ze komt een paar keer per jaar zo’n 8-10 weken lang om verschillende dieren te trainen. De trainingsperiodes zijn kort, ongeveer 10 minuten, omdat dan het meest wordt geleerd. Er wordt gebruik gemaakt van clickertraining, hierbij worden de dieren geconditioneerd dat een klikje een beloning wordt en uiteindelijk wordt het klikje vervangen door een gesproken commando. De jonge dieren pikken het heel snel op, de oudere dieren iets langzamer.

Wil je het ook eens proberen met je hond of kat? Kijk dan hier of hier voor een filmpje!

Back To Top