skip to Main Content

Wat is permacultuur?

Permacultuur is hot en happening. Maar wat is het nou precies?
Het woord permacultuur is een samenvoeging van het Engelse Permanent Agriculture of Permanent Culture. De Australische bedenkers ervan onderzochten oorspronkelijke ecosystemen en traditionele kleinschalige manieren van voedselproductie, om groene oplossingen te vinden voor allerlei landbouw- en bevolkingsproblemen.

Met permacultuur ontwerp je een toegepast ecosysteem, waar de mens onderdeel van uit maakt in plaats van er buiten te staan. Een dergelijk ‘ontworpen’ ecosysteem weerspiegelt de diversiteit, stabiliteit en veerkracht van natuurlijke ecosystemen. Zulke ontwerpen kunnen ook in een stedelijke omgeving en op kleine schaal worden toegepast. Mensen werken daarin met de natuur mee in plaats van er tegen in.

Schijnbare chaos

Door de ogen van een overvliegend plaaginsect zijn de rechte rijtjes groenten in een moestuinbed de ideale landingsbanen voor een tussenstop om eens flink te gaan eten. Veel insecten kijken heel anders dan wij, zien slechts grove patronen en kleuren. Om deze beestjes te foppen is de moestuiniermethode ‘Schijnbare Chaos’ uitgewerkt. De rechte lijnen zijn in golven veranderd, en er worden binnen die golven groenten van verschillende kleur, bladvorm en grootte door elkaar geplant. Ook geuren zijn belangrijk; om de reuk van het insect te verwarren worden aromatische kruiden bijgeplant, die al te nadrukkelijke geurvaantjes van smakelijke planten maskeren.

Het is een nieuwe manier van moestuinieren binnen de principes van de permacultuur, waarbij er geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest worden gebruikt, en er niet meer flink wordt rondgespit. Dit laatste om het bodemleven dat zich in verschillende horizontale lagen in de bodem bevindt en cruciaal is voor het succes van de begroeiing, intact te laten.

In het Belgische plaatsje Tienen gaan de kwekers van YGGDRASIL al jaren volgens de methode van Schijnbare Chaos te werk. Zij gebruiken geen mest of gier meer, maar mulchen enkel en voegen lavameel toe om het bodemleven verder te stimuleren. Ook slakken worden blijkbaar door de Schijnbare Chaos methode in de war gebracht, en blijven over het algemeen voldoende op afstand.

Back To Top