skip to Main Content
Kruidenspiraal

Kruidenspiraal

Een kruidenspiraal wordt zo gebouwd dat er meerdere klimaten kunnen ontstaan. Door de vorm (rond of ovaal) en het hoogteverschil kunnen er planten gedijen die zon nodig hebben maar ook schaduwliefhebbers. Ook helpt het hoogteverschil bij het creeeren van drogere of nattere bodems. De stenen die voor de constructie zijn gebruikt nemen de warmte van de zon op, en geven die langzaam weer af, waardoor er ook kruiden geplant kunnen worden die het anders maar matig of niet zouden doen in het toch soms nog wel koele Nederlandse klimaat.

Themaborders

Themaborders

Langs de varkenswei zijn borders aangeplant waar we laten zien wat je allemaal kunt doen met planten behalve opeten of in een vaas zetten. Naast bijenplanten en medicinale planten groeien er ook planten die van oudsher dienden als verfstof (bijv. meekrap en ui). Of als gereedschap in de werkplaats en huishouding; de  ‘nuts’planten. Sommigen werden zelfs naar die functie genoemd, zoals stalkaars, weverskaarde, bedstro, en pijpenstrootje. En wist je dat aardappel en mais helemaal hot zijn als plasticvervangers? Naast bamboe kun je tegenwoordig goede verpakkingsmaterialen maken uit aardappel- en maiszetmeel.

Compostbakken

Compostbakken

Buurtbewoners kunnen een handje helpen met het vergroenen van Stadsboerderij Zimmerhoeve. Graag willen wij samen met de buurt groenten- en fruitafval recyclen tot compost. Voorlopig wordt de compost gebruikt in de Zimmerhoeve tuinen. Enthousiast om zelf te gaan composteren? Lees hier wat je aan groente- en fruitafval bij ons kan inleveren!

Ons wormenhotel die zich bevindt achter het grote kippenhok wordt gebruikt voor de basisschoollessen om de kinderen te leren over de onschatbare waarde van wormenpoep. Deze bevoorraden we zelf, en is net groot genoeg voor onze eigen groente en fruitafval.

Bijentuin

Bijentuin

In de bijentuin staat niet alleen een bijenkast, er zijn ook zo veel mogelijk planten geplant waar bijen van houden en zich mee kunnen voeden: zogenaamde drachtplanten.

In onze bijentuin vind je onder andere bijenkruiden zoals marjolein, salie en tijm. Ook is er een perkje met bijenbloemen zoals zonnehoed en goudsbloem.

 

Moestuinbedden

Moestuinbedden

We hebben twee moestuinbedden, waarin we groenten kweken voor de verkoop.

Een van de moestuinbakken wordt gevuld met kruiden: 1 en 2 jarigen zoals kamille, thijm, bieslook, lavendel en oregano.

 

 

 

Kasstrook

Kasstrook

Aan de kas grenst een mediterrane border met vaste planten en kruiden, die hete droge zomers beter kunnen verdragen. Vaak hebben zij grijs viltig blad (lavendel en brandkruid) of een kleine haast stekelige bladvorm om verdamping tegen te gaan (tijm en rozemarijn). Zij houden van voedselarme goed doorlatende grond, hebben een hekel aan natte voeten en zijn redelijk winterhard, dus ideaal voor ons veranderende klimaat.

Verkoopstalletje

Verkoopstalletje

Op de binnenplaats staat een verkoopstalletje waar we, afhankelijk van het seizoen, zaadjes, plantjes of groente en fruit verkopen. Stekken en zaaien oa rozemarijn, afrikaantjes, citroen plantjes, gember en appelboompjes voor de verkoop.

Fruitbomen

Fruitbomen

In de permacultuurstrook, en tussen de verschillende weiden in, staan een aantal appel- en perenbomen.

 

Wisselbakken

Wisselbakken

De Zimmerhoeve heeft 4 vierkante meter bakken beschikbaar.We zoeken hiervoor enthousiaste mini-moestuiniers,  die graag hun handen uit de mouwen willen steken. Groen-ervaring is niet vereist. De bakken zijn lekker groot (1.25 x 1.25 m) en vrij hoog, dus je hoeft niet persé op je knieën. De bakken zijn voorzien van voedzame grond. Klik hier voor meer informatie.

Kas

Kas

Naast de moestuinbedden staat onze kas. Dit is een zogenaamde “koude” kas. Er is geen verwarming, behalve dan de zon. In de kas kweken we plantjes op en worden lessen gegeven.

Back To Top