skip to Main Content

De dieren op Stadsboerderij Zimmerhoeve

Geiten

Geiten

Onze geitenkudde bestaat uit Stippel, Tulp en Lala. Hoewel Lala klein is, is zij de leider. Zij en Stippel zijn dwerggeiten. Dwerggeiten zijn, zoals de naam al zegt, kleiner dan andere rassen. Ze kunnen voorkomen in allerlei kleurslagen, gevlekt, bont, noem maar op.  Tulp is een Afrikaanse Boergeit. Dit ras heeft een geheel of gedeeltelijk bruine kop met kenmerkende hangoren. De rest van het lichaam is wit. Het is een vriendelijk en sociaal ras, zeer geschikt voor op de stadsboerderij.
Al onze geiten zijn gehoornd. Of een geit hoorns heeft is erfelijk bepaald, het wordt dus niet bepaald door het geslacht.

 

Varkens

Varkens

Op de boerderij hebben we twee Gasconne biggen: Dex en Ava. Beiden zijn luid en duidelijk aanwezig en weten wat ze willen! Misschien heb je ze wel eens gehoord voor het voeren of als hun hok wordt schoongemaakt en ze graag naar binnen willen. Ze zijn een beetje ongeduldig en laten dat graag aan ons horen! Als ze rustig aan het scharrelen zijn in stal of in de weide moet je ze maar eens aaien, dat vinden ze erg fijn.

Rozijn, ons grote gevlekte varken, hebben we half november 2018 in moeten laten slapen. Ze was hoogbejaard en ze kon op het laatst erg lastig lopen en at slecht. Ze heeft bijna haar hele leven op de boerderij gewoond, ruim 9 jaar. We gaan haar lieve geknor en knappe behaarde oren ontzettend missen!

Schapen

Schapen

Op de boerderij hebben we een Drentse Heideschaap, een Ouessent en een Zwartbles. Een Drents Heideschaap is een zeldzaam huisdierras. Ook dit ras is, net als de varkens, een zeldzaam huisdierras. Het zijn vrij ranke, fijne schapen met een lange staart. Het Ouessant schaap komt van een Frans eiland en is een van de kleinste schapenrassen. De zwartbles is daarentegen een groot schaap met een witte bles.

 

 

Kippen

Kippen

De ei productie van een kip is afhankelijk van het aantal uren licht per dag. In de winter leggen kippen dus minder of helemaal geen eieren. Op veel bedrijven laat de boer in de winter de lampen langer aan, zodat het lijkt alsof de dagen lang zijn. De kip zal dan het hele jaar door eieren leggen. Wij doen dat niet, in de winter worden dan ook geen eieren verkocht.
De ontwikkeling van een ei duurt ongeveer 24-28 uur.

Konijnen

Konijnen

Konijnen zijn geen knaagdieren, zoals veel mensen denken. Natuurlijk houden ze van knagen, vooral op een lekker worteltje! Maar konijnen hebben in tegenstelling tot knaagdieren stifttandjes achter hun bovenste snijtanden. De onderste snijtanden raken in normale omstandigheden net de stifttanden. Het gebit van een konijn groeit zijn hele leven, zo’n 2 mm per week. Door te knagen en te malen slijten de tanden. De konijnen op de boerderij krijgen dan ook goed konijnenvoer dat hard genoeg is en de tanden op maat houdt. Maar hun basisvoedsel bestaat uit hooi. Hooi zorgt dat de darmen goed werken.

Cavia's

Cavia's

Cavia’s leven in groepen. Onze cavia’s hebben dan ook een groot hok waarin ze met elkaar leven. Onderling maken ze vele geluidjes, let maar eens op als je op de boerderij bent. Rond etenstijd beginnen ze allemaal hoog te piepen van opwinding. En als ze boos op elkaar zijn hoor je een soort geklepper met hun tanden. Niet dat het laatste vaak gebeurt gelukkig.
Oorspronkelijk komen cavia’s uit Zuid-Amerika, ze leven daar in de bergen. Je kunt je voorstellen dat het er soms erg koud en soms erg heet is. De huid van de cavia is dik en kan temperatuurverschillen goed aan.

 

 

Ratjes

Ratjes

Onze ratten wonen in een waar rattenparadijs! Ze hebben voldoende holletjes om lekker in te slapen en er hangt van alles om in te klimmen.

Hond

Hond

Bij ons op de boerderij hebben we een hond, Mus. Het baasje van Mus is de beheerder van de boerderij en ’s avonds gaat ze weer mee naar huis. Ze komt uit Turkije en heeft wel een beetje wat weg van een herdershond, alhoewel ze de schapen nog niet heeft leren hoeden. Ze is erg braaf naar dieren en laat zich graag aaien door de vrijwilligers.

Katten

Katten

Oempa Loempa is de muizenvanger van de boerderij, ze is een Europese korthaar. Ze is zwart/wit en soms ook wel een beetje stoffig van het zand. Oempa Loempa houdt erg van jagen en doet zich af en toe tegoed aan een muisje. Het leven op de boerderij vindt ze heerlijk! Alleen de kleine bezoekertjes vindt ze soms een beetje te luidruchtig. Komen die eraan, dan springt ze snel ergens op of gaat in het rustige kantoor zitten.

Back To Top