skip to Main Content

Honingbijen worden al eeuwen door de mens gehouden. Tegenwoordig meestal in kasten. Veel boeren hadden enkele bijenvolken, die stonden vaak in de buurt van fruitbomen of bij de tuin. De bijen hielpen de boer bij het verhogen van de opbrengst van zijn landerijen door bevruchting van de gewassen. Ook leverden bijen de boer honing als voeding, en was. De was werd gebruikt om kaarsen te maken, maar ook voor het insmeren van leer en het boenen van meubels.

In de loop van de jaren verdwenen de bijenvolken van het boerenerf. Bijen houden werd overgenomen door imkers. De boer laat de bevruchting via bijen nu vaak over aan bijen van imkers.

Om de cyclus van Stadsboerderij Zimmerhoeve als een gemengd boerenbedrijf met vee en landbouw compleet te maken is er, zoals vroeger, een bijenkolonie op het terrein. Ze kunnen hun nectar halen en hun bestuiving doen binnen een straal van drie kilometer. De fruitbomen en de moestuin op het terrein worden door de honingbijen bezocht. Bijen houden van uitbundig bloeiende planten. Een grote variatie van bloeiende planten is leuk voor jezelf maar dus ook voor bijen en vlinders. Op www.vivara.nl kan je inspiratie vinden voor de inrichting van tuinen en balkons. Onder dit artikel staan ook een aantal voorbeelden van rijk bloeiende planten.

Ook de bloemen en planten in de directe omgeving van de Zimmerhoeve hebben profijt van de aanwezigheid van de bijen. Omdat bijen van maart tot en met oktober op zoek zijn naar nectar en stuifmeel willen wij bij de Zimmerhoeve graag voorlichting geven over het leefpatroon van dit zachte beestje.

Back To Top