skip to Main Content

“DE DRIE GEZUSTERS”
Een heel goede combinatie in de moestuin is mais, klimbonen/pronkbonen en pompoenen. Ze versterken elkaar en gebruiken elkaar om optimaal te groeien.

Hoe werkt het?

De mais komt in het midden te staan, de bonen groeien aan de voet van de mais en kunnen tegen de mais omhoog klimmen. De pompoenen groeien en klimmen alle kanten op en vinden hun steun bij mais en bonen. Zo vormen ze een drie-eenheid. Je kunt deze combinatieteelt deze zomer zien, naast de kas, op de Zimmerhoeve.

Maar niet alleen in de tuin hebben “de drie gezusters” een goede samenwerking, ook in de keuken doen ze het goed. Zie onderstaand recept:

Gratin van mais, pompoen en aardappel gecombineerd met gestoomde pronkbonen en peterselie.

Ingrediënten:
⦁ 1 maiskolf
⦁ een stuk pompoen van 300 g.
⦁ 300 g vastkokende aardappelen
⦁ 1 eetlepel verse tijm
⦁ 200 ml slagroom
⦁ 200 ml volle melk.

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 210 C. Meng in een kom de slagroom met de melk en tijm. Voeg zout en peper naar smaak toe.
Schil de aardappelen en snijd ze in plakjes. Schil de pompoen, verwijder de pitten en snijd haar in plakjes. Zet de maiskolf rechtop op een snijplank en snijd de korrels eraf.
Doe alles, om en om in laagjes, in een ovenschaal. Schenk het roommengsel erover en dek de schaal met aluminiumfolie af. Bak het gerecht in ongeveer 40 minuten gaar. Zet daarna de ovengrill aan en rooster de gratin in ongeveer 10 minuten, onder de grill, goudbruin.

Ingrediënten:
⦁ pronkbonen
⦁ peterselie, peper, zout en een beetje roomboter.

Bereidingswijze:
Stoom of kook de bonen gaar. Voeg een klontje boter, zout,peper en peterselie toe.

Back To Top