skip to Main Content
Kruidenspiraal

Kruidenspiraal

Een kruidenspiraal wordt zo gebouwd dat er meerdere klimaten kunnen ontstaan. Door de vorm (rond of ovaal) en het hoogteverschil kunnen er planten gedijen die zon nodig hebben maar ook schaduwliefhebbers. Ook helpt het hoogteverschil bij het creeeren van drogere of nattere bodems. De stenen die voor de constructie zijn gebruikt nemen de warmte van de zon op, en geven die langzaam weer af, waardoor er ook kruiden geplant kunnen worden die het anders maar matig of niet zouden doen in het toch soms nog wel koele Nederlandse klimaat.

Permacultuurstrook

Permacultuurstrook

Permacultuur staat voor “tuinieren met de natuur mee”. Er worden zo min mogelijk ingrepen door de mens gedaan. Een praktisch voorbeeld daarvan is het laten liggen van bladeren en plantenresten in de herfst zodat er in het voorjaar geen kunstmest hoeft te worden gebruikt. Er wordt zoveel mogelijk uitgegaan van de eigenschappen van planten. In de permacultuurstrook staan bomen, struiken, meer- en éénjarige planten die elkaar allemaal zoveel mogelijk van dienst zijn, door bijvoorbeeld de invloed op de bodem die ze hebben.

Compostbakken

Compostbakken

Buurtbewoners kunnen een handje helpen met het vergroenen van Stadsboerderij Zimmerhoeve. Graag willen wij samen met de buurt groenten- en fruitafval recyclen tot compost. Voorlopig wordt de compost gebruikt in de Zimmerhoeve tuinen. Wanneer wij voldoende voorraad hebben kun je als buurtbewoner ook compost afhalen. Enthousiast om zelf te gaan composteren? Lees hier wat je aan groente- en fruitafval bij ons kan inleveren!

Ons wormenhotel die zich bevindt achter het grote kippenhok wordt gebruikt voor de basisschoollessen om de kinderen te leren over de onschatbare waarde van wormenpoep. Deze bevoorraden we zelf, en is net groot genoeg voor onze eigen groente en fruitafval.

Bijentuin

Bijentuin

In de bijentuin staat niet alleen een bijenkast, er zijn ook zo veel mogelijk planten geplant waar bijen van houden en zich mee kunnen voeden: zogenaamde drachtplanten.

In onze bijentuin vind je onder andere bijenkruiden zoals marjolein, salie en tijm. Ook is er een perkje met bijenbloemen zoals zonnehoed en goudsbloem.

Op het moment zitten er geen bijen in de kast. In het voorjaar komt er weer een nieuw volk. Dat geeft de imker de tijd om deze winter de kast schoon te maken voor de nieuwe bewoners.

Moestuinbedden

Moestuinbedden

We hebben twee moestuinbedden, waarin we groenten kweken voor de verkoop. Zo kon er het afgelopen jaar sla worden geplukt uit één van de bedden. De pepers, de courgettes en de pompoenen waren ook een succes. Het is soms bijna niet te geloven welke planten er uit die kleine zaadjes groeien… Kom vooral kijken hoe ze dat doen. Afgelopen jaar was het het jaar van de peulvrucht en hadden we verschillende bonen in onze moestuinen.

Kasstrook

Kasstrook

Een heel goede combinatie in de moestuin is mais, klimbonen/pronkbonen en pompoenen. Ze versterken elkaar en gebruiken elkaar om optimaal te groeien.
De mais staat in het midden, de bonen groeien aan de voet van de mais en kunnen tegen de mais omhoog klimmen. De pompoenen groeien en klimmen alle kanten op en vinden hun steun bij mais en bonen. Zo vormen ze een drie-eenheid. Benieuwd naar een lekker recept met deze ‘drie gezusters’? Kijk dan bij onze recepten.

Verkoopstalletje

Verkoopstalletje

Op de binnenplaats staat een verkoopstalletje waar we, afhankelijk van het seizoen, zaadjes, plantjes of groente en fruit verkopen. Ook zelfgemaakte brandnetelgier, kruidenazijn of goudsbloemolie is er soms te vinden.

Fruitbomen

Fruitbomen

In de permacultuurstrook, en tussen de verschillende weiden in, staan een aantal appel- en perenbomen.

Wisselbakken

Wisselbakken

De Zimmerhoeve heeft 4 vierkante meter bakken beschikbaar.We zoeken hiervoor enthousiaste mini-moestuiniers,  die graag hun handen uit de mouwen willen steken. Groen-ervaring is niet vereist. De bakken zijn lekker groot (1.25 x 1.25 m) en vrij hoog, dus je hoeft niet persé op je knieën. De bakken zijn voorzien van voedzame grond. Klik hier voor meer informatie.

Kas

Kas

Naast de moestuinbedden staat onze kas. Dit is een zogenaamde “koude” kas. Er is geen verwarming, behalve dan de zon. In de kas kweken we plantjes op en worden lessen gegeven.

Back To Top